Of je het huis nou net hebt gekocht of al een aantal jaar erin woont. Soms is het tijd voor een verbouwing. En wanneer de tijd van een verbouwing aanbreekt is het verstandig om voor jezelf even goed op een rijtje te zetten wat je allemaal moet doen. Vandaar dat wij een klein begin van een stappenplan voor jou op een rijtje zetten. Want een goed begin is het halve werk. Dat weten we allemaal.

Maak een goed plan

Ja, het klinkt logisch maar het wordt vaak vergeten. Maak een duidelijk plan, bedenk goed wat je allemaal wilt verbouwen en in welke volgorde je dat wilt doen. Want wil je alleen de keuken doen, dan richt je je daar alleen op. Wil je daarbij ook de badkamer doen, dan moet je even bedenken of je het tegelijk wilt verbouwen of eerst de keuken en dan de badkamer. Of juist andersom, dat is natuurlijk geheel aan jou. 

Bij dit plan moet je ook bedenken wat voor materiaal je wilt gaan gebruiken. Ga je voor massief hout of multiplex? Of voor een heel ander materiaal. Want wanneer je weet hoe je een ruimte wilt verbouwen, dan weet je ook hoe lang het ongeveer kan gaan duren. Zo kan je ook voor jezelf een deadline stellen. 

Bepaal het budget

Wanneer je weet wat je wilt gaan verbouwen kan je een plan opstellen hoeveel het ongeveer kan gaan kosten. Want een budget opstellen is niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Als je van tevoren weet hoeveel het gaat kosten kan je niet snel voor niet zulke leuke verassingen komen te staan. Nou is het verstandig om het budget wat ruimer te nemen wanneer het niet geheel gaat zoals gepland. Dat kan altijd gebeuren.

Ga je het zelf doen of laat je het door iemand doen

Ben je handig genoeg om het zelf te doen of laat je het doen? Want wanneer je het zelf kan, en gaat, doen scheelt dit in de kosten natuurlijk. Maar wanneer je het laat doen, dan moet je goed kijken wie je het laat doen. Overweeg daarom altijd een paar aannemers. Zo kan je goed vergelijken en kijken bij wie je een goed gevoel hebt. Het gaat niet over iets heel kleins natuurlijk.

Wanneer je deze stappen eerst goed doorloopt heb je het begin van de verbouwing al overleefd. Daarom is het begin belangrijk. Dan verloopt het tweede deel van de verbouwing ook soepeler.